Orange and Olive Oil Cake
Today in honor of the national holiday, Dia de Portugal, de Camões, e das Comunidades Portuguesas (Day of Portugal, Camões, and the Portuguese Communities), I decided to bake an Orange and Olive Oil cake, two products that can be found in abundance in Portugal, This cake turned out lovely, it is all prepared in the food processor, so that makes for easy clean up. The next time I bake this cake (there will be a next time ) I will make a simple orange sugar syrup, to pour over the cake, I have a feeling it would really taste wonderful.
Orange Olive Oil Cake
2 small seedless oranges
1/3 cup olive oil
2 cups flour
1- 1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
pinch of salt
4 large eggs
1-1/2 cups sugar
icing sugar for dusting cake
Don't forget the Port Wine ;) |
Orange Olive Oil Cake
2 small seedless oranges
1/3 cup olive oil
2 cups flour
1- 1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
pinch of salt
4 large eggs
1-1/2 cups sugar
icing sugar for dusting cake
- Preheat the oven to 350 degrees F.
- Lightly grease a 9 inch pan.
- Cut off a small slice of the thicker top and bottom parts of each washed oranges and then cut them into chunks.
- Place them in a food processor and puree until blended.
- Add the olive oil and sugar to the oranges and pulse until blended.
- Next add the eggs and pulse to combine.
- Then add the flour, salt, baking powder, and baking soda, pulse about 12 times, just till blended.
- Pour the cake batter into your prepared pan and bake for 50 minutes or just until a cake tester comes out clean.
- Cool before dusting with powdered sugar and slicing.
Enjoy, xo Diana
O bolo tem um aspeto divino. Fico ansiosamente à espera da receita. Beijos
ReplyDeleteAgora sim! Gostei do pormenor do "Port wine" Nada como um alcoolzinho para dar ânimo à malta :)
ReplyDeleteAdoro citrinos ou tudo onde eles entrem. Este bolo, que é muito fácil de fazer, deve ser uma delícia. Eu quando faço bolo de laranja, e por ser maluquinha por coisas ácidas, espremo por cima di bolo duas laranja para ficar bem molhadinho. Deste-me vontade de ir já para a cozinha!
ReplyDeleteUm beijinho e bom fim de semana!
adorei esta receita. fácil e realmente a usar dois ingredientes pelos quais portugal é reconhecido. uma bonita forma de celebrar o dia de portugal. uma curiosidade é que em alguns paises dos balcãs laranja diz-se "portugal". por exemplo em romeno é "portocaliu"
ReplyDeleteAi que delícia! Adoro bolos de laranja e este vai já diretamente para o meu caderno de receitas ;)
ReplyDeleteBjs e bom fim de semana.
Maria